Rumah sendiri: Sewa atau Beli? Jangan buat kesilapan ini
Rumah sendiri pertama yang anda bakal beli nanti, apa yang anda akan buat?
Anda ada pilihan yang paling famous dekat Malaysia:
- Beli dan duduk sendiri.
- Beli dan sewa.
Nasi Tambah tertarik dengan perkongsian daripada salah seorang otai pelabur hartanah Malaysia iaitu Rohaniah Noor. Beliau sudah lama melabur dalam hartanah dan sudah berjaya membeli lebih dari sepuluh hartanah walaupun tanpa berpendapatan tinggi.
Beliau beritahu ada 1 amalan berfikir yang agak pelik ditanam dalam otak rakyat Malaysia. Khususnya bangsa Melayu.
“RUMAH SENDIRI PERTAMA SAYA MESTI LANDED (RUMAH TERES, BANGLO DSB). RUMAH PERTAMA SAYA MESTI DUDUK SENDIRI. BUKAN UNTUK SEWA.”
Perkongsian yang boleh tepuk kepala otak bagi sedar.
Lebih menarik, Cik Rohaniah Noor ini tidak sekadar berdiam diri dan membisu. Beliau berkongsi sudut pandangnya tentang pembelian rumah landed untuk duduk sendiri.
Bagi kami perkongsian beliau amat bermanfaat dan boleh membuatkan kita lebih memahami selok belok pengurusan duit dan pelaburan hartanah dari peringkat asas.
Rumah Sendiri, Beli duduk sendiri VS sewa?
Cik Rohaniah Noor menjelaskan bahawa yang majoriti pembeli rumah pertama biasanya akan membeli rumah yang paling mahal mereka mampu nak beli. Ini adalah satu kesilapan besar kerana :
1) Kebanyakan hartanah landed harganya RM550,000 ke atas. Biasanya teres dua tingkat unit tengah. Kategori, subsale a.k.a rumah second hand.
2) Manakala kalau beli rumah daripada pihak pemaju, 100% dara, lagi tinggi harganya. Ramai yang suka beli rumah baru sebab mereka geli nak pakai rumah 2nd-hand.
4) Jika beli rumah harga RM550,000, modal minimuma perlu ada RM55,000. Ini belum masuk caj-caj peguam dan lain-lain. Untuk pinjaman 90% selama 30 tahun, pada kadar faedah 5%, bayaran bulannya lebih kurang RM2,657.
5) Ini bermaksud, kita akan bergadai duit untuk membayar ansuran bulanan sebanyak RM2,657 selama 30 tahun. Kalau umur kita 30 tahun, umur 60 tahun baru selesai hutang.
6) Paling menyedihkan, ia merabakkan duit poket kita sendiri. Sebab kita duduk sendiri di rumah itu. Kos segala bagai, kita yang tanggung.
7) Itu baru kos bayar rumah setiap bulan. Belum campur lagi kos kereta, barang dapur, makan, minum, duit belanja ibu dan ayah tercinta, serta lain-lain lagi. Memang boleh stres dan pening kepala akan berlaku setiap bulan.
8) Daripada beli untuk duduk sendiri, lebih baik beli dan sewa. Tetapi, ada sedikit cabaran bila masuk bab sewa rumah landed.
9) Sewa biasanya jauh lebih rendah dari ansuran bulanan. Sebab biasanya matlamat pembeli rumah landed ini lebih fokus kepada kenaikan harga rumah dari semasa ke semasa. Tapi ada juga beli sekadar suka mahu beli.
11 Langkah duduk rumah sendiri landed dan dapat tunai RM1,600 sebulan dalam masa 30 tahun
Cik Rohaniah Noor juga berkongsi satu sifir yang dapat membantu kita memahami potensi dan peluang.
Strategi asasnya adalah: Sewa sahaja. Jangan beli duduk sendiri.
Penerangan spesifik dan contoh yang beliau berikan pula adalah seperti berikut:
1) Rumah landed di Bangi Avenue pada masa ini (tahun 2017) berharga RM550,000 hingga RM580,000.
2) Jika beli rumah di kawasan ini, bayaran komitmen bulanan kita sekurang-kurangnya RM2,657.
3) Tapi nilai sewaan cuma sekitar RM1,200 hingga RM1,400 sebulan sahaja. Perbezaan yang sangat ketara jika dibandingkan dengan kos komitmen bulanan RM2,657.
4) Lebih baik kita sewa sahaja jika mahu duduk di kawasan ini. Lebih jimat berbanding kena bayar komitmen bulanan yang tinggi.
5) Apabila kita menyewa rumah, ia tidak masuk dalam CCRIS. Maksudnya, ia tidak mengganggu kelayakan pinjaman kita di masa akan datang.
6) Kelayakan pinjaman yang ada boleh digunakan untuk beli rumah yang boleh disewakan a.k.a rumah pelaburan.
7) Dengan kelayakan pinjaman RM2,657 sebulan, apa kata beli 2 apartment yang bayaran ansurannya RM1,300 setiap satu. Kemudian sewa apartment itu untuk dapatkan aliran tunai ekstra setiap bulan.
8) Sebagai contoh, kita dapat sewa apartment itu dengan harga RM1,600 sebulan, dan kadar maintenance RM150, maka kiraan ringkasnya adalah seperti berikut (baca poin nombor 9).
9) RM1,600 (Nilai sewa) – RM150 (Kadar maintenance) – RM1,300 (Ansuran bulanan) = RM150 (Untung bersih daripada 1 apartment).
10) Jika ada 2 apartment dengan kadar nilai yang sama seperti di atas, kita dapat aliran tunai bersih sebanyak RM300 sebulan.
11) Cukup 30 tahun apabila hutang rumah selesai, wang sewa 100% milik kita (dalam kes apartment tadi, nilainya RM1,600 sebulan). Ini boleh dijadikan sebagai duit persaraan.
Jalan sudah ada di depan mata. Pilihan sekarang di tangan kita.
Jadi anda boleh pilih untuk nampak bergaya tetapi sengsara semata-mata nak duduk rumah lawa, atau pilih kesederhanaan dari mula dan melabur secara bijak untuk dapatkan rumah idaman anda yang dibayar oleh orang lain. Dapat rumah best yang FREE! Anda nak kaya atau kekal bergaya-tak-kaya, itu pilihan korang masing-masing.
“MANUSIA AKAN TERUS KEKAL BODOH KALAU TAK ADA KEMAHUAN UNTUK BERUBAH WALAUPUN DITUNJUKKAN JALAN. MISKIN ITU ADALAH SATU PILIHAN.”
Kalau saya bagitahu anda boleh beli rumah tahun depan tanpa perlukan banyak modal, anda minat tak nak tahu?
Anda cuma perlu ikut sahaja apa mereka yang dikira otai dalam bidang hartanah Malaysia buat.
Ini bukan cakap kosong ya.
Mereka semua ni semua dah berpengalaman dan sudah beberapa kali beli rumah denagn modal yang minima.
Ada yang siap dapat duli lebih lagi.
Minat?
Klik link di bawah tanpa ragu-ragu:
[+] Ebook “TAKDE DUIT, BOLEH BELI RUMAH KE?”