Cara Buat Duit Dengan Adsense

0 417

Antara salah satu cara untuk jana duit melalui internet adalah melalui Google Adsense.

Melalui Adsense, anda boleh jana pendapatan atau menerima bayaran dalam bentuk USD. Ya betul, dalam US Dollar yaa bukan dalam Ringgit Malaysia.

Ok sebelum tu, apa dia ni Google Adsense?

Bagi yang masih baru, Google Adsense adalah medium pemasaran internet yang diperkenalkan oleh Google dimana anda hanya perlu memasang satu kod tertentu untuk membolehkan Google memaparkan banner iklan Adwords dalam blog anda. Anda akan mendapat komisen atau pendapatan jika pelawat blog anda klik pada banner tersebut.

Semudah itu sahaja:

  1. Letakkan kod
  2. Papar banner iklan
  3. Orang klik banner iklan
  4. Kaching… Google akan bayar komisen pada anda

Memang mudah.

Jadi tak hairanlah banyak laman web besar sekarang seperti Harian Metro, Utusan Malaysia, The Vocket, Semuanyabola memaparkan iklan adsense dalam laman web mereka.

‘Kalau senang, pasai apa ramai yang tak buat?’

Mesti ada terlintas pertanyaan ini dalam fikiran anda kan?

Sebenarnya pada masa sekarang agak susah nak apply akaun adsense yang baru. Google terlalu ketatkan atau semakin ‘strick’ dalam meluluskan permohonan akaun baru.

Ehh… nak kena apply pulak ke?

Ya, nak kena apply dan sekarang Google memang agak strick dalam pemilihan mereka.

Terima kasih dengan segilintir orang Malaysia yang banyak menggunakan teknik blackhat untuk jana pendapatan melalui Adsense. Terlalu banyak Google detect fraud yang dilakukan oleh orang Malaysia.

Akibatnya….. Jem…..

Habis orang yang baru nak mula dah susah nak dapat akaun.

Orang Malaysia memang suka dengan cara mudah nak cepat kaya. Dapat akaun, klik sendiri iklan, suruh orang klik iklan, buat pop up banner yang mengganggu pelawat laman web dan banyak lagi. Hasilnya akaun kena ban dan Google ketatkan proses kelulusan terutama daripada orang Malaysia.

Jadi kalau susah nak dapat, macam mana saya orang baru nak apply?

Jangan risau.

Anda cuma perlu buat blog anda seperti biasa. Update ja dengan seberapa kerap yang boleh.

Ingat ya, tanamkan mindset ini dalam fikiran anda.

Mindset: ‘Update blog sebab minat, bukan sebab duit’

Buat duit dengan Adsense perlukan minat. Dengan minat, anda tidak akan rasa susah malah akan lebih konsisten dalam membangunkan sesuatu blog sehingga menjadi blog yang berpengaruh.

Ini bukan perkara mudah.

Ini menjadi sebab ramai blogger buat kerja sekerat jalan. Buat blog 2-3 bulan, tengok takda hasil, terus tinggalkan.

Sebenarnya dalam nak jana duit dengan Adsense ini, anda perlu terapkan minat dalam blog anda. Pastikan anda betul-betul minat sesuatu niche blog anda terlebih dahulu sebelum mula menulis. Bila blog anda dah mempunyai follower tertentu, nak jana trafik dan seterusnya orang klik iklan blog anda lebih tinggi.

Salah satu faktor utama nak jana duit dengan Adsense adalah trafik. Kalau anda ada blog yang penuh dengan iklan sekalipun, jika tiada trafik takda guna juga.

Blog yang tiada trafik ibarat kedai usang yang sepi tanpa pelanggan.

Blog yang berkualiti akan menghasilkan trafik yang konsisten dan apabila anda sudah mempunyai trafik yang konsisten setiap hari, nak jana USD100 sehari melalui Adsense bukan perkara mustahil

Saya ada ramai kawan blogger yang mempunyai pendapatan ratusan dollar sehari secara konsisten. Apabila saya tanya mereka apa yang mereka buat, satu je jawapan yang saya dapat dan sama untuk semua orang, kandungan berkualiti dan trafik yang banyak.

Jadi, bagaimana?

Nak jana duit dengan Adsense?

Nak tak kalau saya perkenalkan anda dengan satu panduan yang bagi saya paling lengkap dan padat untuk mereka yang masih baru atau mereka yang dah lama tetapi nak tambah pengetahuan mereka.

Panduan ini ditulis oleh seorang yang berpengalaman dan sudah lama terlibat dalam jana pendapatan melalui Adsense ini.

adsense

Sebenarnya usia panduan ini sudah 11 tahun, dan kini tampil dengan versi terbaru yang lebih POWER RANGERS.

Melalui Panduan Raja Adsense ini anda akan didedahkan dari perkara basic sehingga advance. Anda akan menerima 10 modul.

Anda akan belajar step-by-step jadi anda takkan lost bila dan bagaimana nak buat.

Modul:

  • Modul 1 – Pengenalan – anda akan didedahkan perkara asas anda apa yang perlu anda lakukan untuk bermula
  • Modul 2 – Pemilihan niche – Topik sesuatu blog itu amat penting, jadi dalam modul ini akan akan diajar bagaimana nak pilih niche blog anda.
  • Modul 3 – Pembangunan blog – dalam modul ini anda akan belajar apa perkara yang penting ketika setup blog termasuk beliau ada rekomen plugin yang perlu ada dalam blog anda
  • Modul 4 – Penulisan artikel – Artikel adalah amat penting. Anda akan belajar format yang sesuai untuk menulis
  • Modul 5 – SEO (Search Engine Optimization) – Ini adalah rahsia besar kebanyakkan blogger. Dalam modul ini anda akan belajar mengenai beberapa teknik SEO yang beliau gunakan. Percayalah anda akan terkejut besar dalam modul ini.
  • Modul 6 – Teknik pemasaran pantas – Modul ini menerangkan bagaimana cara anda untuk jana trafik ke blog anda. Blog tanpa trafik ibarat kedai usang yang tiada pelanggan.
  • Modul 7 – Dapatkan akaun Adsense – Anda akan belajar bagaimana cara nak memohon akaun, samada full account atau hosted account.
  • Modul 8 – Blog monetization – Anda akan didedahkan cara jana pendapatkan alternatif selain Adsense
  • Modul 9 – Akaun Hosted – Selain melalui blog, anda juga boleh jana pendapatan melalui Youtube. Anda akan belajar mengenai perkara ini dalam modul ini.
  • Modul 10 – Isu penting dan tips – Ini adalah modul penutup. Ia akan membincangkan pantang larang yang perlu anda ikut jika anda tak mau akaun anda di ban oleh Google

Berminat nak dapatkan Panduan Raja Adsense Revive?

Klik link di bawah:

[+] Panduan Raja Adsense Revive

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!