Tambah Bukan Sebarang Tambah

6 Faktor Utama Harimau Malaysia Masih Tak Berkembang

0 69

Harimau Malaysia – Baru-baru ini dalam kejohanan AFF Suzuki Cup 2016, skuad Harimau Malaysia tersingkir dari kejohanan setelah tewas dengan tuan rumah Myanmar dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan.

Sesuatu yang memalukan apabila negara yang suatu ketika dahulu adalah skuad belasahan Harimau Malaysia tetapi kini kita tak boleh makan pun. Bukan menjadi kejutan skuad Harimau Malaysia tewas, tetapi apabila tewas kepada pasukan seperti Myanmar, sesuatu perlu dilakukan segera oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Tetapi sudah lama kita dok salahkan FAM tetapi perkembangan bola sepak Harimau Malaysia masih lagi di takuk lama.

Kali ini ayuh kita berfikir di luar kotak sedikit.

Jom kita lihat dari sudut penyokong Harimau Malaysia. Sebenarnya kita sebagai penyokong Harimau Malaysia, kita ada peranan tersendiri.

Saya nak menyentuh 6 faktor penyumbang skuad Harimau Malaysia masih lagi di takuk lama disebabkan oleh penyokong Malaysia sendiri.

Kenapa…. terkejut?

Ya betul, antara penyebab utama kenapa skuad bola kita masih tak dapat berkembang adalah sebab penyokongnya sendiri.

harimau malaysia

Kenapa saya cakap penyokong Harimau Malaysia sendiri yang punca?

 

Ayuh kita lihat sekeliling kita.

Apa yang penyokong Malaysia lakukan untuk menaikkan bola sepak kita selain menyalahkan FAM?

Jika anda sedang melakukan sesuatu di tempat anda seperti mewujudkan kelab bola sepak untuk melatih bakat baru dari kanak-kanak, mewujudkan liga bola sepak tempatan dan sebagainya, TAHNIAH untuk anda.

Sekurang-kurangnya, anda sedar akan tanggungjawab anda.

Kalau kita hanya menyalahkan FAM dan hanya menunggu sahaja FAM buat kerja, apa beza kita dan FAM?

FAM seperti yang kita tahu memang lembab dalam aktiviti mereka.

Ajar kepada orang Malaysia macam mana mahu melakukan grassroots development. Sedih. Setiap lapisan sedang menunggu untuk dibantu. Dan anda terus menunggu dan menunggu dan menunggu dan menunggu.

Pertama, sebenarnya kita yang patut mulakan sesuatu. Ambil coaching license. Basic sahaja sudah mencukupi. Balik tempat anda, develop anak-anak kecil seawal 6 tahun. Bekerjasama dengan pihak sekolah dan ketua masyarakat. Ambil la upah sikit petang-petang ajar anak-anak setempat. Kalau sebab passion, benda kecil bukan halangan. Saya berani jamin, kalau semua daerah di Malaysia buat begini, kita akan dapat lihat perubahan dalam bola sepak Malaysia. Buat kejohanan berskala kecil. Dedahkan pemain dengan game situation. Thomas Muller sewaktu dia masuk skuad utama Bayern, dia dah ada banyak pengalaman bermain dengan skuad remaja Bayern. Itu membantu dia untuk tidak gugup sewaktu bermain 1st team Bayern ketika usia muda. Ni main tournament sekali setahun wakil sekolah, lepas tu tersingkir group stage.

Macam mana nak biasa dengan game situation?

Kedua, buat tournament simple sahaja. “Tournament makan kos banyak, bang. Takde duit nak buat. Tiada sponsor”. Bangang! Guna otak di tahap maksimum. Mari sini saya nak ajar. Kita ni suka menyusahkan benda yang senang. Buat tournament yang tak perlu offside, hanya satu pengadil yang tahu basic rules dalam bola sepak. 7 vs 7 dah cukup. Lagi banyak pemain dapat bola, lagi bagus. Ni nak buat tournament yang ada pengadil 4 orang pakai baju hitam ada lambang FIFA dalam poket ada kad merah kuning, tengah hari makan nasi ayam, jemput orang kenamaan karpet merah. Kos banyak habis kat benda yang tak perlu. Rugi! Kau jemput je mak bapak join. Mak bapak mana tak suka anak main? Mesti mereka akan volunteer nak jadi ref, nak masak bihun, buat air dan sebagainya. Silap hari bulan dapat sponsor RM5K. Tak bulat biji mata kau? Kalau tiada sumbangan wang Ringgit, sumbangan tenaga sudah dikira bagus. Kalau dua-dua tak ada, ada orang sumbang doa pun dah cantik. Kalau semua tak ada, kau suruh mak bapak situ tengok bola kat Astro jela. Buang masa. Sampah! Kalau bola sepak Malaysia tak maju dan mereka menyalak lebih, kau tunjuk post aku ni. Biar mereka sentap dan sedar. Tak guna jaga hati kalau output takde.

Ketiga, tahu tak development stage dalam bola sepak? Mari saya kongsikan secebis ilmu saya yang memang secubit ini. Dari usia 6-13 tahun, pemain perlu diajar teknik. Bukan taktik! Ajar mereka cara menanduk bola dengan betul, cara pass, cara dribble, cara shooting dan macam-macam teknik lain. Sebab mereka masih muda dan senang dibentuk. Jangan buang masa nak ajar pemain umur 25 tahun teknik tendang bola. Buang masa. Mereka dah keras. Under pressure, mereka akan tendang ke mana telur mereka mengadap.

Berbalik kepada cerita tadi, kanak-kanak dalam lingkungan 6-13 tahun, kita hanya mahu mereka develop teknik. Jangan tekankan mereka dengan result. Asyik nak menang. Asyik nak menang. Itu menyebabkan mereka tertekan dan tak berani mencuba. Biarkan mereka bermain. Cuma pastikan teknik mereka betul. Kalau winger suka dribble, jangan marah kalau dia attempt dribble dan tak berjaya. Ajar dia. Tunjuk video Ronaldinho, Ryan Giggs, Ronaldo Gemuk. Nanti mereka akan cuba buat dan tiru. Ni umur 8 tahun sibuk nak suruh menang Piala Menteri Macam-macam Nama. Bila dah besar, Piala Dunia pun tak pergi, main bola pun tak pandai.

Taktik diajar bila mereka dah besar. Umur 14 dah boleh ajar taktik. Macam mana nak main half space, macam mana nak tarik defense keluar dari flat four dan sebagainya. Ni kita sibuk dengan Wenger’s Ball, Cotenaccio, dan Diego’s Wall. Kita semua ni sebenarnya taksub dengan taktik. Cuba kita bayangkan, kita sibuk ajar budak-budak taktik, tapi teknik kelaut. Baru nak start counter attack, tahan bola melantun, lawan dapat reorganize defensive structure. Counter attack kejadahnya macam tu?

Keempat, kita sangat suka shortcut. Tahu virus shortcut? Macam itulah kita. Nak anak kita dapat main bola terus. Sibuk hubungi orang kenamaan dan minta anak kita direkomen masuk dalam team. Kalau anak kita tu ada bakat, boleh la dibagi peluang. Ni datang training pakai seluar Hawaii, warm up pun nak tak nak, nak letak di bangku simpanan pun belum tentu dapat. Tak ada attitude. Hanya mengharapkan jalan pintas. Mungkin mereka dan ibu bapa mereka tidak baca cerita Ronaldo dan Messi. Belum lagi dikira ibu bapa yang mahu anak mereka berada dalam pasukan utama sahaja. Kalau semua orang nak jadi pemain utama, siapa nak teman coach kat bench? Fikir panjang sikit. Semua pemain ada peranan masing-masing. Masa akan menentukan.

Terakhir, jangan sibuk nak salahkan orang lain. Cuba letak kita sebagai yang bersalah. Cuba anda semua jadi jurulatih Malaysia, anda rasa Malaysia akan jadi lagi baik ke?

TIDAK!

Pool pemain kita kecil. Safiq Rahim retired pun satu negara riuh cari pengganti. Letak la Guardiola jadi coach, negara kita paling kuat pun mampu menang Sukan SEA je. Kita boleh ke Piala Dunia. Dengan tiket tuan rumah. Tu pun tuan rumah bersama negara mana entah. Hampeh! Malaysia bukan ada masalah jurulatih. Masalahnya ialah kita tiada option. Kalau tukar jurulatih pun, seorang dua sahaja pemain yang bertukar. Yang lain sama je. Terima la kenyataan. Pool pemain kita paling teramat sangat kecil sekali. Tengok pasukan utama Sepanyol dan Jerman. Selepas first eleven, mereka mampu buat satu lagi skuad yang lebih kurang sahaja hebatnya menggunakan pemain lain. Mereka ada depth. Negara kita? Yang first eleven lawan San Marino entah lepas atau tidak. Yang second team tak payah nak cerita la.

Lagi satu, suka salahkan pengadil. Yang ni bagi saya benda paling bodoh pernah dibuat seorang peminat bola. Normal kalau tak bersetuju dengan keputusan pengadil tapi jangan la kau kecam dia sampai anak bini dia pun terlibat. Nak keluar rumah pun takut. Kontroversi ni la yang menyebabkan bola sepak menarik. Kalau perfect, tak seronok. Kawan tu silap bagi gol sebiji yang nampak tak nampak. Angle dia dalam match lain. Angle kita sebagai penonton di stadium dan tv pun lain. Kau henjut dia macam dia songlap duit negara. Ingat senang ke nak jadi referee? Biasa negeri yang banyak complaint ni, negeri dia tak ada referee yang mantap pun. Sebab tu tahu nak argue je. Tak percaya? Tengok la negeri masing-masing. Tahu ke referee pun ada ranking? Ada 90 minit satu match untuk tentukan nasib kita, keputusan yang 30 saat tu jugak kau nak bising. Tak tau apa lagi kata nista yang patut aku ungkapkan.

Setakat itu sahaja saya mampu kongsi. Ingat! Masyarakat kita sedang sakit. Jadilah antara orang yang mengubahnya bukan sebahagian darinya. Jadilah minyak wangi disebalik timbunan sampah.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!