Tambah Bukan Sebarang Tambah

19 Tips Balik Beraya Di Kampung, Tips No 7 Tu Paling Win

0 384

Tips Balik Beraya: Bila nak raya ni, terutama balik kampung rumah mak ayah, dah tentu adik beradik, sanak saudara penuh dalam rumah.

Nasi Tambah nak share satu tips balik beraya menarik yang dikeluarkan oleh pengguna Facebook, Hafiz Mansor.

Kalau adik beradik 10 orang tak termasuk anak buah, tak ke macam kawasan perang kena bom atom jadinya dalam rumah tu.

Tapi, tu lah suasana yang kita hanya dapat rasa time hari raya. Cuma aku nak pesan, bila kau nak balik kampung kau kena ambil tahu dan jangan buat lupa. Aku karate halkum sampai lumpuh kang haaaa…

tips balik berayaTips Balik Beraya

1.Pampers anak. Tolong beli siap-siap berguni kalau anak kau kerap berak setiap 5 minit. Kau pun tau kedai banyak tutup kat kampung sebab nak raya. Ni bila habis, mula lah pinjam pempers anak buah yang lain. Ingat mak bapak diorang buat jualan amal ke? Dah pinjam, tak ganti baru pula. Pampers mahal oooiii..

2.Susu anak. Ni lagi satu. Anak kau kecik-kecik semua selang setahun sebab aktif nya kau berjimba disubuh hari. So susu tu minta bawa lebih siap-siap. Bila bawa ngam-ngam saja, mula lah nak pinjam susu anak buah kau. Budak tu pun mak ayah dia dah beli untuk tempoh bercuti. Bila tak cukup masing2, mula lah tarik muka macam tosei.

3.Bila dah berkumpul ramai-ramai, makan pun ramai-ramai tapi lepas makan pinggan letak dalam singki. Kau ingat adik beradik kau yang lain orang gaji? Masing-masing makan, lepas tu tolong basuh pinggan tu. Kemas dapur sama2. Lepas makan, kau basuh tangan, kau tengok tv. Wah wah wahab enterprise betul.

4.Bila kau guna mesin basuh tu, kalau dah siap, kau angkat baju tu dan sidai lah. Kau ingat orang lain tak ada baju nak basuh? Dah kering baju, angkat la kat ampaian. Sedara kau nak sidai mana? Atas kereta jiran ke?

5.Masing-masing nak raya ni baju semua tak mau kedut. Jadi kau bawak lah seterika kau sendiri dari rumah balik kampung. Tak ada la berebut-rebut nak seterika tudung. Seterika tudung pun 30 minit masing-masing. Tok imam dah serak suara takbir raya panggil datang masjid.

6.Bila ramai balik kampung, kau jangan nak harapkan tilam yang tebal dan empuk lagi Massimo the italian baker. Jadi bawak lah toto sendiri, selimut sendiri untuk kau dan anak beranak, Biasa tak cukup bila ramai-ramai balik. Pandai2 lah kau nak tido nanti nak lapik pakai daun pandan ke.

7.Bilik tak cukup, so tido kat ruang tamu, tempat makan dan celah jamban. Tu biasa bila balik time raya ramai-ramai. Jadi kau kena bangun awal bila tau kau tido kat depan. Jangan sampai mati kena pijak macam kat tempat konsert. Berbuih sorang-sorang kena pijak sebab lambat bangun. Tak perasan.

8.Plug umah mak ayah tak banyak. Bukannya cybercafe umah diorang tu. So, kau kena bawak siap-siap extension wire, charger handphone, powerbank masing-masing. Tak lah bergaduh. Budak-budak sekarang pasal charger pun boleh membunuh korek mata.

9.Bila masing-masing baju raya 30 pasang sorang, tolong bawak hanger/penyangkut baju sendiri untuk kau gantung dekat besi tingkap rumah tu. Ni kau pinjam, itu tak cukup mula lah nak bising bila baju dah seterika kedut balik sebab terlipat.

10.Paham-paham sajalah bila dah ramai dalam satu rumah ni dengan pelbagai peringkat umur ni. Kalau boleh, bawak la peralatan mandi macam berus gigi, ubat gigi, syampu, sabun mandi, tuala sendiri. Tak de la kau bising benda tak cukup dalam rumah.

11.Masa nak mandi tu, jangan lah mandi lama-lama macam kau mandi junub. Ingat kau sorang saja laki bini mandi junub? Aku pun nak mandi junub jugak. So, mandi tu ala kadar atau kau bangun jam 4 pagi mandi siap-siap kalau kau jenis spesis mandi slow motion.

12.Beli kasut mahal-mahal, lepas tu rembat selipar orang kat rumah buat pergi sana sini takut kotor kasut. Balik raya, tolong bawak selipar sendiri. Kau ingat orang tu tak keluar beraya jugak pakai selipar?

13.Kalau anak kau jenis tak tahan panas dan lahir di London, tolong bawak kipas sendiri. Tak lah bergaduh, merungut, berpidato menantu mertua dalam rumah.

14.Bila kau beli makanan dan letak kat dapur tu kongsi-kongsikan lah. Kalau tak nak kongsi, kau jangan tunjuk. Letak je bawah katil atau kau korek simpan dalam tanah. Bila letak kat dapur, ramai-ramai ni semua nafsu piranha. Kejap saja habis.

15. Kalau kau beli bunga api untuk anak kau saja, kau beli lah lebih untuk anak sedara yang lain jugak. Anak kau sorang saja main, kecik hati budak-budak tu. Kalau tak, main je lah bunga api tu dalam bilik air sambil tutup pintu.

16.Sampah pasti cepat saja penuh. So, masing-masing bertolak ansurlah buang sampah. Ni masing-masing ego. Last-last satu rumah bau mayat. Pampers anak kau saja pun dah 40 kg.

17. Kemas rumah, cuci lantai, sapu sampah kat luar tu, buat lah sama-sama. Jangan kau biarkan along kau saja, angah kau saja buat benda tu. Kau layan handphone sambil like status hafiz mansor yang kacak tu. Harrey..

18. Kalau kau rasa semua tak boleh, menyusahkan, nak selesa kau duduk sajalah hotel dengan anak beranak. Tapi feel raya dia tak sama bila berkumpul ramai-ramai walaupun tak selesa.

19. Jangan bergaduh laki bini depan mak bapak, anak-anak, saudara mara pasal hal rumah tangga sebab terlupa itu ini. Kau masuk dalam kereta, berparang lah dalam tu. Emosi raya orang lain kena jaga.

Tu je lah aku nak kongsikan tips balik beraya yang mana aku tahu. Korang boleh share kalau ia bermanfaat untuk orang lain nak balik raya ni.

Jadi amacam?

Ada yang terasa tak dengan tips balik beraya Hafiz Mansor ni?

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!